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CASE NOTE: LOCK 

Z.J.R. Lock v. British Gas Trading Limited (C-539/12) 
 

Introduction 

The much anticipated judgment of the 

Court of Justice of the European Union 

in Lock v. British Gas Trading 

Limited was handed down today (22nd 

May 2014).  

 

The request for a Preliminary Ruling 

(under Article 267 TFEU) concerned 

the interpretation of Article 7 of 

Directive 2003/88/EC relating to 

certain aspects of the organisation of 

working time.  

 

Context 

Mr. Lock is an ‘Internal Energy Sales 

Consultant’: he sells his employer’s 

energy products to businesses, and 

each month is paid a basic salary and 

commission. The commission is 

calculated with reference to the sales 

Mr. Lock achieves; it is not paid at the 

time the work which generated the 

commission was done, but rather 

several weeks or months following the 

conclusion of the sales contract 

between the business and British Gas.  

 

Mr. Lock took annual leave between 

19th December 2011 and 3rd January 

2012. In December 2011 he was paid 

his basic salary and the commission 

that he had earned over the previous 

weeks. During his annual leave, Mr. 

Lock did not generate any commission, 

with the effect that in the following 

weeks his salary was less.   

 

Mr. Lock brought proceedings in the 

Leicester Employment Tribunal. The 

Tribunal stayed the case and referred 

the following questions to the Court of 

Justice for a Preliminary Ruling: 

 

Questions for the Court of Justice 

1. Where: 

- a worker’s annual pay comprises 

… basic pay and commission 
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payments made under a 

contractual right to commission; 

- the commission is paid by 

reference to sales made and 

contracts entered into by the 

employer in consequence of the 

worker’s work; 

- commission is paid in arrears and 

the amount of commission 

received in a given reference 

period fluctuates according to the 

value of sales achieved and 

contracts entered into and the time 

of such sales; 

- during periods of annual leave, the 

worker does not undertake any 

work that would entitle him to 

those commission payments and 

accordingly does not generate 

commission in respect of such 

periods; 

- during the pay period which 

includes a period of annual leave, 

the worker is entitled to basic pay 

and will continue to receive 

commission payments based on 

commission earned earlier; and 

- his average commission earnings 

over the course of the year will be 

lower than they would be if the 

worker had not taken leave, 

because, during the leave period, 

he will not have undertaken any 

work that would entitle him to 

commission payments, 

does Article 7 of [Council] 

Directive 93/104/EC, as amended 

by Directive 2003/88, require that 

Member States take measures to 

ensure that a worker is paid in 

respect of periods of annual leave 

by reference to the commission 

payments he would have earned 

during that period, had he not 

taken leave, as well as his basic 

pay? 

2. What are the principles which 

inform the answer to Question 1? 

3. If the answer to Question 1 is 

“Yes”, what principles (if any) are 

required to be adopted by Member 

States in calculating the sum that 

is payable to the worker by 

reference to the commission that 

the worker would or might have 

earned if he had not taken annual 

leave? 

The Law 

Article 7, headed ‘Annual leave’, is 

worded as follows: 

‘1.      Member States shall take the measures 

necessary to ensure that every worker is 

entitled to paid annual leave of at least four 

weeks in accordance with the conditions for 
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entitlement to, and granting of, such leave laid 

down by national legislation and/or practice. 

2.      The minimum period of paid annual 

leave may not be replaced by an allowance in 

lieu, except where the employment relationship 

is terminated.’ 

Regulation 16 of the Working Time 

Regulations 1998 provides: 

‘Payment in respect of periods of leave 

1.      A worker is entitled to be paid in respect 

of any period of annual leave to which he is 

entitled …, at the rate of a week’s pay in 

respect of each week of leave. 

2.       Sections 221 to 224 of the 1996 Act 

[(Employment Rights Act 1996)] shall apply 

for the purpose of determining the amount of a 

week’s pay for the purposes of this regulation 

…’ 

The Employment Rights Act 1996 

provides, in section 221: 

‘221 — General 

(1)      This section … [applies] where there 

are normal working hours for the employee 

when employed under the contract of 

employment in force on the calculation date. 

(2) …, if the employee’s remuneration for 

employment in normal working hours … does 

not vary with the amount of work done in the 

period, … 

(3) ..., if the employee’s remuneration for 

employment in normal working hours … does 

vary with the amount of work done in the 

period, the amount of a week’s pay is the 

amount of remuneration for the number of 

normal working hours in a week calculated at 

the average hourly rate of remuneration 

payable by the employer to the employee in 

respect of the period of twelve weeks ... 

(4)      In this section references to 

remuneration varying with the amount of work 

done includes remuneration which may 

include any commission or similar payment 

which varies in amount.’ 

 

Arguments and Judgment 

The UK Government and British Gas 

argued that under national legislation 

and practice, the objective of Article 7 

is achieved, because during paid 

annual leave Mr. Lock received a 

salary comparable to that earned 

during a period of work. This was 

because he received his basic pay and 

commission earned in the weeks 

preceding the annual leave.  

 

The Court of Justice could not accept 

that argument.  

 

British Gas having accepted that in the 

period following his annual leave, Mr. 

Lock was paid reduced remuneration 

comprising of his basic salary (because 

he did not earn commission when on 

annual leave), the Court of Justice 
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found that “that adverse financial 

impact may deter the worker from 

actually taking that leave”. [In his 

Opinion (dated 5th December 2013) 

(point 34) the Advocate General stated 

that a scenario such as that was all the 

more likely where the salary comprised 

of up to 60% commission, as in this 

case].  

 

Noting “The purpose of providing 

payment for annual leave is to put the 

worker, during such leave, in a 

position which is, as regards his 

salary”, the Court of Justice concluded 

that notwithstanding the remuneration 

received by Mr Lock during his annual 

leave, the financial disadvantage 

which, although deferred, is 

nonetheless genuinely suffered by him 

during the period following that leave, 

may deter him from exercising his 

right to annual leave.  

 

Answers 

The Court of Justice answered 

Questions 1 and 2 as follows:   

“Article 7(1) of Directive 2003/88 

must be interpreted as precluding 

national legislation and practice under 

which a worker whose remuneration 

consists of a basic salary and 

commission, the amount of which is 

fixed by reference to the contracts 

entered into by the employer as a 

result of sales achieved by that worker, 

is entitled, in respect of his paid 

annual leave, to remuneration 

composed exclusively of his basic 

salary”. 

 

The Court of Justice answered 

Question 3 as follows:  

 

“The methods of calculating the 

commission to which a worker, such as 

the applicant in the main proceedings, 

is entitled in respect of his annual 

leave must be assessed by the national 

court or tribunal on the basis of the 

rules and criteria set out by the 

Court’s case-law and in the light of the 

objective pursued by Article 7 of 

Directive 2003/88.” 
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information set out above is assumed or 
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Chambers, or by 9 St. John Street Chambers 

as a whole. This article does not constitute 
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